Да си построиш къща сам

3 ное., 2021 | Ипотечни кредити, Потребителски кредити, Банки

Все повече хора у нас се ориентират към покупка на парцели, на които да построят мечтания дом.

Интересът към парцели за строителство расте не само от инвеститори, изграждащи комплекси от къщи, но и от индивидуални купувачи, които искат сами да построят дома на мечтите си, без да се съобразяват с наложени дадености и недостатъци на наличните имоти на пазара. Тенденцията да се купуват парцели за строителство на еднофамилни къщи съществуваше още преди пандемията, но се е засилила чувствително след март м. г., казват брокери и строителни предприемачи.

Начинанието обаче не е никак леко, а подводните камъни по пътя може да са многобройни – от избора на парцел до създаването на качествен проект и самото строителство.

От друга страна, архитектурата на къщата и разпределението зависят изцяло от купувача и той може да изпълни всичко по желан от него начин. В това уравнение обаче съществено място заема и втора неизвестна – времето.

Парцелът

Ако човек все пак е решил сам да построи дома си, първата стъпка, която трябва да предприеме, е да се сдобие с парцел за строителство. На какво да обърнете внимание при избора?

Много важно при избора на парцел е също така дали има възможност за присъединяване към експлоатационните дружества – ЧЕЗ и „Софийска вода“ за района на София.

Купувачите трябва да имат предвид и особеностите на парцела от гледна точка на денивелация и налична дървесна растителност.

При избора на парцел е добре хората да се консултират и с архитект, за да съобразят по-добре даденостите му като локация, изложение, наклон, инфраструктура, съветва арх.

Брокери на недвижими имоти отбелязват, че търсенето на парцели във и около София обичайно започва с южните райони. В началото хората често търсят в по-близките до София дестинации като Лозен, Панчарево, Герман, Бистрица, Владая, където има транспортна осигуреност от масов градски транспорт, но в някои случаи се оказва, че там има малко или недостатъчно добро предлагане или при цени, които надвишават първоначално определения от клиента бюджет. Затова нерядко радиусът на търсене се разширява до по-отдалечени населени места – Рударци, Драгичево и районите около Сливница, Костинброд, Ихтиман и други градове около столицата.

Голям потенциал за развитие има и по Северната скоростна тангента, тъй като след приключването на северната част на Околовръстния път времето за достигане до тези райони около София се съкрати. “

По данни на „Явлена“ средните цени на парцелите в селата на разстояние над 40 км от София се движат между 20 и 40 евро на кв. м, а в близката периферия на града надхвърлят 200 евро на кв. м.

Важно при парцелите е дали има действащ регулационен план и колко време ще отнеме изваждането на разрешение за строеж. Например, парцел в района на Панчарево в местността Косанин дол или Камбаните с готови документи за строеж се продава на цени близки до 200 евро на кв. м. Аналогичен имот в съседство с предходния, но без регулация, се предлага на цени под 150 евро на кв. м, допълва тя.

Хората купуват парцели основно с лични средства, тъй като банките рядко финансират подобни покупки, а тези от тях, които имат такава политика, отпускат не повече от 40-50% от стойността на имота и то ако има наличен проект или започнато строителство. Това се отнася за регулирани имоти. Ако парцелите са извън регулация, ипотечно кредитиране е почти невъзможно да се получи, затова купувачите на такива имоти често вземат потребителски кредит, за да дофинансират покупката на парцела си.

Ние от Кредитен Център Брейн Сторм можем да ви помогнем да намерите пътя към желаното финансиране за подобни проекти.